Aleksander Gamme og Eirik Gran Kvasse ønsket å hoppe i fallskjerm fra en farkost med heliumfylte ballonger. For å få til dette måtte de ha eksperthjelp fra AGA.
Da eventyrer og ekstremsportutøver Aleksander Gamme og fallskjermhopper Eirik Gran Kvasse skulle prøve å se hvordan det var å hoppe i fallskjerm fra heliumballonger, var det ekspertisen fra AGA som gjorde det mulig.
– Jeg kontaktet AGA fordi de har ekspertise på alt det vi var fullstendig blanke på. Å fly med heliumballonger er på ingen måte unikt, det er en håndfull entusiaster i verden som gjennomfører slike flyveturer, forteller Aleksander Gamme.
– Erik og jeg har lang erfaring med fallskjermhopping, og det gir en mulighet til å kunne sette slike ideer ut i live.
Hele ballongstuntet ble filmet og skulle på VGTV.
Svensk mester
– Helium var den største kostnadsdelen i prosjektet. Til vårt store hell, satt det noen modige personer på andre siden av bordet som syntes dette var både interessant og moro å være med på, sier Gamme. En av de modige personene er AGAs Poa Ekeblad, til daglig prosjektleder for kundeprosjekter i Norge, men også ballongentusiast og ekspert på helium.
- Da jeg fikk høre om dette prosjektet, var min første tanke «Ja, dette blir moro!», forteller Ekeblad. Han har 30 års erfaring med luftballonger, ballongsertifikat og innehar flere svenske rekorder i ballongferd: Høyest (9 035 m), lengst i luften (12 timer) og har fløyet lengst på en ferd (576 km).
– AGA ønsker å gjøre noe mer enn å bare selge gass. Vi vil sørge for at våre kunder og samarbeidspartnere får riktig bistand og at vi hjelper til med å løse deres utfordringer, sier Ekeblad.
– Derfor stilte vi med 360 kubikkmeter helium, diverse utstyr og ikke minst kompetanse for å hjelpe Aleksander og Eirik å komme seg trygt opp – og ned.
250 heliumballonger
Verken Aleksander eller Eirik hadde noen erfaring med å konstruere heliumsfarkoster, og det viste seg at det var ikke bare å sette i gang.
– Vi hadde ingen anelse om hvor mye arbeid, søknader og papirarbeid det skulle ta før vi hadde de nødvendige tillatelser i orden. På akkurat det området er det greit å være litt naiv, ellers er det ikke sikkert vi hadde orket å gyve løs på oppgaven, innrømmer Aleksander Gamme.
Heldigvis gjennomførte de stundet, til tross for alt arbeidet som trengtes.
– Vi tok oss god tid for å teste ut riktig mengde helium i ballongene, forteller Ekeblad.
– Vi måtte finne ut riktig mengde helium i hver ballong. Vi kunne ikke ha for lite, da ville vi ikke få nok oppdrift. Og vi kunne ikke ha for mye ettersom helium ekspanderer i høyden, og ballongene ville risikere å sprekke for tidlig. En ekstra utfordring var at noen av ballongene hadde litt dårlig gummikvalitet, slik at vi måtte redusere fyllingsgraden for å ha gode sikkerhetsmarginer. Den kritiske grensen var å være helt sikker på å få Aleksander og Eirik opp over 500-600 meter, som var høyden de trengte for å kunne hoppe i fallskjerm. Målet de hadde satt opp var å nå helt opp til 25 000 fots høyde. Til slutt fant vi ut at for å få Aleksander og Eirik opp i lufta, trengte vi litt over 250 ballonger pluss ballast, sier Poa Ekeblad.
– Hver ballong kan løfte ca 1 kilo.