For å holde mat fersk oppbevares den i en såkalt modifisert atmosfære med karbondioksid (CO2), nitrogen (N2) og oksygen (O2). Modifisert atmosfærepakking (MAP) gjør at maten beholder smak, tekstur og utseende, i tillegg til å øke holdbarheten, fordi gassen beskytter mot mikroorganismer og oksidasjon.
Karbondioksid, CO2, er den viktigste gassen for å hindre bakterier og mugg. Nitrogen brukes for å erstatte oksygen i emballasjen og hindrer derved oksidering, i tillegg til å bevare matens farge og utseende. Generelt kan man si at oksygennivå lavere enn 1% gir en forlenget holdbarhet på den emballerte maten. Riktig emballasje, ofte i plast, sørger for at maten ikke tørker ut og at gassblandingen ikke lekker ut.
«Det presses frem nye løsninger fra flere ledd i matvareindustrien. Mat distribueres over lange avstander, må tåle varierende forhold og håndtering, og er innom flere lagre. I noen tilfeller kommer vi dessverre ikke utenom plast på grunn av de unike barriereegenskapene», sier Kjærstad.
Matemballasje er høyteknologisk og tilpasset hvilken type mat som skal beskyttes. Emballasjen skal være ren, ivareta den modifiserte atmosfæren med gass, og ikke være forurensende på noen måte. Det er avgjørende for å forlenge holdbarhet og bidra til å redusere matsvinn.