Gode alternativer
Ifølge en undersøkelse fra Allied Market Research, gjengitt på nettsiden FoodNavigator, var forbruket av alternative proteiner (utover fisk og kjøtt) stipulert til å øke med 8,4 % fra 2017 til utgangen av 2020. Det er blitt lettere å velge vegetariske produkter, som ikke lenger er forbeholdt «spesielt interesserte». Etter at aktører som Beyond Meat og Impossible kom på banen, har også svorne kjøttetere fått sansen for plantebaserte alternativer. Matvareaktører følger utviklingen nøye og tester ut nye konsepter.
Gasser sørger for fersk mat, lang holdbarhet og mindre matsvinn
Vegetartrenden stiller nye krav til matvareindustrien. Det gjelder holdbarhet, siden dette ofte dreier seg om ferskvarer, men også konsistens, smak, transport og frysing. Linde tilbyr forskjellige næringsmiddelgodkjente gasser, som kan bidra til å opprettholde høy matkvalitet og forlenge holdbarheten. Gassene brukes til kjøling, frysing og pakking i modifisert atmosfære..
«Matproduksjon er energi- og ressurskrevende, så dersom vi skal redusere klimaavtrykket må vi kaste mindre mat. Vår visjon er trygge næringsmidler til alle og null matsvinn», sier Frank Austad, Head of Food industries i Linde i Norge.
Gasser spiller en stor rolle i matproduksjonen. For å bevare vitaminer, ferskhet og næringsstoffer er kryogen frysing avgjørende, samt frysere og kjøleskap med temperaturkontrollsystemer for lang holdbarhet. Ikke minst er pakking av mat avhengig av gassblandinger med for eksempel nitrogen, karbondioksid og oksygen, for ferskhet, holdbarhet og reduksjon av matsvinn.
«Mange er opptatt av vitaminforringelse og næringstap på frukt og grønt, og ser på det som en stor utfordring. Vitamin- og næringsinnhold i ferske grønnsaker reduseres nemlig under lagring. Ifølge forskning er imidlertid frosne produkter fulle av næringsstoffer. Under forutsetning av at de blir frosset ned mens de fortsatt er ferske, og ved å benytte optimal fryseløsning, kan man redusere forringelse av kvaliteten og opprettholde et høyt vitamin- og næringsnivå», sier Austad.
Pris og etterspørsel
Det er imidlertid fortsatt en del utfordringer med utvalget, og ikke minst prisene, i en del land. Vi vil nok se mye nytt og spennende i årene som kommer.
«I Norge er det foreløpig få produsenter av vegetarretter», forteller Austad. «Våre kunder forteller at de får god respons fra publikum på vegetarprodukter når det kommer til både smak og kvalitet, men betalingsviljen er ikke helt til stede. I de tilfellene der vegetarproduktene koster det samme eller er dyrere enn kjøttalternativene er veien kort til å velge kjøttvarianten», mener han.