Mens bruken av aquakulturanlegg blir stadig mer populært, har et finsk fiskeoppdrettsanlegg valgt en innovativ løsning fra Linde (tidligere AGA) for å forsyne anlegget sitt med oksygen.
Studier har vist at innen år 2050, må vi kunne produsere 70 prosent mer mat enn det vi gjør i dag, og at de fleste av proteinene vi trenger må komme fra fisk eller plantebasert mat. På grunn av dette forventes det at fiskeoppdrett vil være en viktig del av å kunne produsere nok mat til en stadig økende verdenspopulasjon.
«Vi har ingen alternativ løsning», sier Tommy Andersson, Technical Manager hos Fifax, et finsk fiskeoppdrettsanlegg som avler regnbueørret på vestre Åland. «Vi kan ikke fortsette å forurense havet vårt, så vi må bruke en bærekraftig metode for fiskeoppdrett, i lukkede kretser og på land.»
Mens fiskeoppdrett i sjøen er sårbart mot en rekke farer, fra sykdommer til antibiotika resistens og fisk som rømmer, mens ved landbasert oppdrett trenger man ikke å tenke på disse problemene. Det er også enklere å kontrollere miljøfaktorene ved anlegget, noe som vil gjøre det mer attraktivt å utvide bruke disse metodene i fremtiden.
«Landbasert aquakultur vil etterhvert bli den eneste bærekraftige måten å avle fisk på», fortsetter Managing Director hos Fifax, Kimmo Jalo. «Anlegget vårt er basert på et såkalt ‘ultra-RAS’ – et høyeffektivt resirkulerende aquakultursystem som lar oss rengjøre og resirkulere alt avfallsvann. Dette minimerer bruk og forhindrer at forurenset vann eller avfall slippes ut i sjøen.»
Fifax ble grunnlagt i Finland i 2012. Bedriftsplanen deres er å avle førsteklasses regnbueørret på en moderne, innovativ og bærekraftig måte. I 2014 begynte Fifax å bygge et landbasert RAS-anlegg for fiskeoppdrett Storby vest på Åland. Året etter var fisken i tankene og leveringer til markedet begynte i 2016.
Utviklingen av Fifax-anlegget har foregått i tre faser. For øyeblikket driver bedriften med bygging, produksjon og utvikling på samme tid. De har omtrent en fjerdedel av arbeidet igjen før anlegget er ferdig, og det er planlagt å være i full drift tidlig i 2020.
Linde (tidligere AGA) har forsynt Fifax med oksygentanker og flytende oksygen siden høsten 2018. Oksygeneringssystemene for de to første fasene ble forsynt av en annen leverandør. Linde (tidligere AGA)s SOLVOX OxyStream-system, forklarer Andersson, ble installert i løpet av den tredje fasen.
«Vi tror at Linde (tidligere AGA)s system vil forsyne oss mer effektivt med oksygenering enn systemet vi bruker for øyeblikket. Linde (tidligere AGA) har også hjulpet oss mye når det gjelder byggingen og oppstarten av anlegget vårt, så vi stoler fullt og helt på selskapet», sier han.
«Så langt har vi bestilt SOLVOX OxyStream for den tredje fasen, men hvis alt går som forventet vil vi også vurdere å bytte ut systemene i den første og andre fasen», legger Jalo til.
Fifax-teamet gjorde regelmessige besøk til Linde (tidligere AGA)s F&U-anlegg for akvakultur, Innovation Centre for Aquaculture and Water Treatment i Norge, der de fikk en demonstrasjon av hvordan SOLVOX OxyStream fungerer.
«Det vi så i Norge var på et helt annet nivå enn det vi har», forklarer Andersson. «Vi tror at Linde (tidligere AGA)s system vil la oss forbruke mye mindre oksygen og samtidig gi bedre oksygenering med mer metning, noe som betyr reduserte kostnader og bedre fisk.»
«Målet er å ha en endelig løsning på plass fra Linde (tidligere AGA), fra oksygentanker til fisk. Hvis SOLVOX OxyStream lever opp til forventningene, kunne vi gjerne tenke oss å bruke det gjennom hele anlegget», konkluderer Jalo.
Fakta
Fifax ble grunnlagt i Finland i 2012, og er dedikert til oppdrett av førsteklasses regnbueørret på en moderne, nyskapende og bærekraftig måte. Fifax begynte byggingen av det landbaserte fiskeoppdrettsanlegget i 2014 i Storby i Eckerö, som ligger på vestre Åland, og leveringer til markedet begynte i 2016. Når anlegget er helt ferdig, vil det ha en årlig fortjeneste på 13–16 million EURO, med omtrent 15–20 ansatte. Produksjonen vil være på mer enn 3000 tonn fisk i året.