Hurtig nedkjøling av kjøtt kan ofte være en utfordring. På Norsk Kylling sin fabrikk i Trøndelag har de, som de første i Norge, installert Lindes kjølesystem ACCU-CHILL® Lixshooter, som med flytende nitrogen kjøler ned deigen jevnt i blanderen.
I forbindelse med at Norsk Kylling AS bygger ny fabrikk på Orkanger, som skal åpne i 2021, vil det bli installert to nye blandere som har behov for kjøling; En blander for kjøttdeig og en blander i pølsemakeriet.
Det ble vurdert å bruke CO2, men Kjell Arne Strauman, Area Sales Manager i Linde, foreslo en løsning med nitrogen som den beste og mest økonomiske kjølemetoden til dette. - Nitrogen og CO2 brukes strengt tatt på samme måte i matproduksjonen, forklarer Strauman. – Men med tanke på leveringssikkerhet og leveringstid, kan flytende nitrogen leveres langt raskere fra anlegget på Tjeldbergodden.
Dette er helt i tråd med den nye fabrikken, som skal satse på kortreist mat. Fabrikken får levert kylling fra 150 gårder i regionen.
Kutter en prosess
ACCU-CHILL® Lixshooter fra Linde fungerer uavhengig av hverandre og kan dermed slippe inn flytende nitrogen jevnt inn i massen. På anlegget til Norsk Kylling i Støren, hvor de har testet ut løsningen siden oktober i 2019, er det montert tre Lixshooters på hver side av blanderen.
- Det var faktisk vår leverandør som anbefalte Linde sin løsning, forklarer Øyvind Andersen, produksjonsleder pølse og pålegg på Norsk Kylling. – Jeg var først interessert i å få sjekket noen andre referanser, men fant ut at vi er først med dette.
Planen med å bruke Lixshooter er å kjøle ned kjøttet for å stanse ut produkter som kyllingnuggets og kyllingboller. Man får best fasong dersom produktet holder 3-4 minusgrader – Tidligere var kjøttet frossent, men med denne nye løsningen kan vi nå kjøre ferskt kjøtt, hvilket betyr at vi kutter ut en prosess, sier Andersen.
Dessuten unngår man såkalte porer i kjøttet, som kunne oppstå om man brukte CO2 med såkalte pellets. Øyvind Andersen opplyser at denne løsningen tas med videre til den nye fabrikken til Norsk Kylling som skal åpne i Orkanger i 2021. – Vi skal i tillegg ha to andre blandere på den nye fabrikken, slik at vi øker kapasiteten vår betraktelig, avslutter han.
Foruten kjøttmasse, kan Lixshooter benyttes i flere produksjonsprosesser:
- Supper
- Saus
- Patéer og annen masse
- Barnemat
- Puréer