Dyrevelferd står i høysetet hos Norsk Kylling på Støren, og de har lenge jobbet med å finne den mest humane bedøvningsløsningen på sitt slakteri. De mener de er godt på vei med CO2-løsningen som AGA har vært delleverandør av.
– Vår metode eliminerer stress for kyllingene og gir bedre produkter til kundene. Vi er de eneste i Norge som bedøver kyllingene før vi tipper de ut av konteinerne, sier prosjektansvarlig Håvard Staverløkk i Norsk Kylling.
Etter åtte måneders tid fra planlegging til oppstart 1. mai, har systemet fungert prikkfritt. Norsk Kylling har sluttet å bruke strøm som bedøvelsesmetode og gått over til CO2.
– Selv om bruk av CO2 er vanlig hos norske kyllingslakterier, mener jeg vår metode er mer human, forteller Staverløkk.
– Hos oss kommer kyllingene i bur, og blir værende i buret under hele bedøvelsestiden. Dette gjør at kyllingen forholder seg rolig. Andre aktører tømmer kyllingene ut av burene før de blir bedøvet. Dette gjør kyllingene mer stresset i tillegg til at de skader seg, sier Staverløkk.
Riktig temperatur
AGA leverer CO2 som brukes til å bedøve dyrene.
– Løsningen er skreddersydd Norsk Kylling sitt behov, forklarer distriktsansvarlig Kjell Arne Strauman i AGA.
– For at kyllingene skal forholde seg rolig under hele prosessen, må gassen holde en temperatur mellom 20-30 grader. For å få til dette bygget vi en egen fordamper til dette formålet, sier han.
Denne løsningen gjør at kyllingene sovner etter 2 minutter, og faller deretter i koma.
– Etter seks minutter er de slakteferdige og merker ingenting, påpeker Staverløkk.
– Denne løsningen er den klart mest humane og gir bedre kjøttkvalitet ettersom kyllingene har vært rolige og uten stress, avslutter han.
Norsk Kylling AS
- Kyllingslakteri og fabrikk for produksjon av kyllingprodukter på Støren i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag.
- Eies av Reitangruppen gjennom Rema 1000 AS og Rema Industrier.
- Har 350 faste ansatte og om lag 30 innleide.
- Har en markedsandel på hvitt kjøtt på 29 prosent.