Som første og eneste gassleverandør i Norden tilbyr AGA nå en helt ny applikasjon for håndtering av Campylobacter på slaktekylling. Ved bruk av flytende nitrogen fryses overflaten på kyllingen raskt ned og dreper bakterien. Produksjonsanlegget sparer tid og penger, og produktet er fortsatt ferskt og trygt å spise.
AGA er ledende innen kryoteknologi til matindustrien.
– PREVENTUM™ Rapid Surface Chilling er utviklet i Storbritannia for å bekjempe Campylobacter på slaktekylling, forteller Frank Austad, Head of Food Industries i AGA.
– Der borte er dette en kjempeutfordring store deler av året. Her hjemme er dette i hovedsak et problem i sommerhalvåret. Ikke desto mindre er det en utfordring for slakteriene, og en alvorlig sak med hensyn til mattrygghet. Campylobakter-bakterien er en av de vanligste årsakene til matforgiftning fra kylling. Denne løsningen kan gjøre noe med dette, understreker han.
– AGAs applikasjon PREVENTUM™ Rapid Surface Chilling tar knekken på Campylobacter ved bruk av flytende nitrogen. Inni den spesielle tunnelen, som bygges rundt henget som frakter kyllingen fra A til Å på slakteriet, skyter man flytende nitrogen på kyllingen og fryser hurtig ned selve overflaten på kyllingen. Dette dreper bakteriene svært effektivt mens produksjonen går som normalt, forklarer Austad.