AGA gjennomførte for første gang en større øvelse for beredskapspersonell i Aure kommune. Til sammen fikk over 40 representanter gjennomgått både teori og praksis i hvordan man bør håndtere en ulykke med gass. - Det går 2 fulle biler med LNG hver dag 365 dager i året fra Tjeldbergodden, det er derfor viktig at lokale nødetater trener på dette, forteller Jan Einar Gjerde, fabrikksjef i AGA.
Øvelsen, som gikk over to dager, tok for seg hva som skjer dersom en gassulykke skulle forekomme.
- Et veldig viktig scenario og veldig aktuelt i dette området, understreker Gjerde.
- Vi produserer og distribuerer oksygen, nitrogen, argon og LNG fra Tjeldbergodden. I tillegg importerer og distribuerer vi LNG fra Bingsaterminalen i Ålesund. Fra 2018 vil vi også ha distribusjon av all LBG fra Biokrafts nye fabrikk på Skogn.
Viktig teori
Den første dagen fikk nødetatene og representanter fra Aure og Hemne kommune en nøye gjennomgang om gassenes egenskaper og hvordan disse håndteres. Sikkerhetsrådgiver i AGA, Kai Arne Trollerud, som selv er brannmann, hadde den teoretiske gjennomgangen. Han understreker viktigheten av en slik øvelse:
- En førsteinnsats i en ulykke blir ikke bedre enn det svakeste ledd. Brannvesenet er gode på å håndtere de fleste «normale» ulykker.
- En slik ulykke med gass er noe ganske annet enn en «normal» ulykke, og man får sjelden eller aldri muligheten til å øve på et slikt objekt. Derfor er det så verdifullt å gjennomføre en slik øvelse, forteller Trollerud.
- Det var kjempemessig med en teoretisk gjennomgang om gassene og hvordan de oppfører seg, sa Reidulf Myren, brannsjef i Aure kommune.
- Det er godt å få opplæring av ordentlige fagfolk, og en taktisk øvelse var akkurat noe vi trengte nå, sier han.
Skole måtte evakuere
Etter teori, arrangerte AGA praktisk slukking av brennende LNG, samt en beredskapsøvelse hvor en tankbil var involvert.
Den praktiske slukkedelen demonstrerte hvordan branner i flytende gass oppfører seg med forskjellige slokkemedier. Vann, CO2 og pulver ble brukt, og man fikk demonstrert at ikke alt fungerte like bra.
- Blir det varmt nok holder det ikke med pulver, forklarer Trollerud.
- Da må man eventuelt benytte vann til kjøling og deretter pulver til selve slokkingen.
Dag to var det klart for en simulert ulykke hvor en tankbil og personbil var involvert. For å øke realismen, ble også Nordlandet barneskole og barnehage evakuert, da disse kun lå 50 meter unna øvelsesområdet.
- Vi passet selvsagt på at barna ikke ble redde, så de fikk en is. Barna synes nok det både var spennende og moro, smiler Gjerde.
- Vi hadde også frivillige markører som skulle spille skadet. Utrykningspersonellet ante ingenting om omfanget av øvelsen. Vi mener at vi ga nødetatene et veldig realistisk scenario, forteller Gjerde.
Da nødetatene kom til stedet, visste de for eksempel ikke hva slags gass som var i tankbilen.
- Ved en slik hendelse er det viktig at man kontakter AGA så raskt så mulig. Vi sitter på verdifull kompetanse som kan utgjøre en stor forskjell ved denne type innsats, forteller Kai Trollerud.
I dette tilfellet simulerte man at tankbilen inneholdt dypkjølt brannfarlig metangass. Brannvesen, ambulansepersonell, politi og vegvesen var alle på plass etter kort tid for å håndtere situasjonen.
- Vi øver på det som helst ikke skal skje, sier Trollerud. – Når ulykken er ute, er det viktig at de som er først på ulykkesstedet vet nøyaktig hva de skal gjøre. Det kan være snakk om minutter – kanskje sekunder, sier Trollerud.
Da øvelsen var ferdig gjennomgikk man det hele i plenum for å se hva som fungerte og hva som burde gjøres annerledes. Stig Sjåland, brannformann i Trøndelag brann- og redningstjeneste, var blant de som så viktigheten av denne øvelsen.
- Jeg vil takke for at vi fikk være med på denne øvelsen. Vi har fått med oss verdifull lærdom som vi tar med oss videre. Vi har et par ting å jobbe med.
Jan Einar Gjerde var også fornøyd med øvelsen da det hele var over.
- Vi har hatt to svært hektiske dager som har gått helt etter planen. Jeg synes øvelsen ble bra gjennomført, og vi har fått tilbakemeldinger fra alle involverte at dette har vært viktig lærdom, og at dette er noe vi må jobbe med hele tiden, avslutter han.