Påsken er i anmarsj. Er det lenge siden du har vært på hytta? Da er det smart å sjekke propanbeholderen for lekkasjer, slitte slanger og pakninger. Selv om det er flere ulykker med elektrisitet enn med gass, er det uansett viktig å ta forholdsregler for å unngå uheldige situasjoner.
Kai Arne Trollerud, sikkerhetsansvarlig i AGA, understreker allikevel at det er mye som skal til for at det går galt med propan. – Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer det på samme måte som forskriftene sier, så er du trygg, sier han.
Noe av det viktigste er å sjekke selve slangen. Knekk/bøy slangen og se etter sprekker. Alle slanger skal være oransje og ha en «best før» merking. – Fyll også en bøtte med såpevann og sjekk slangen på samme måte du vil sjekke en sykkelslange, forteller Trollerud. – Det er en fin måte å se om slangen er tett. Gjør det samme med koblingene på gassutstyret. AGA har en egen spray som du kan spraye på koblingene for å finne lekkasjer.
Gasslukt? Slukk alle tennkilder
Kjenner man gasslukt eller registrerer lekkasjer skal man stenge gasstilførselen omgående og ta av regulatoren. Man må fjerne alle tennkilder, som sigaretter, åpen ild og elektrisk verktøy. Luft grundig med åpne vinduer og dører, og vurder evakuering. Man må holde en avstand på minimum 300 meter fra varmepåvirket flaske.
- Vi anbefaler alle å lese igjennom propanvettreglene, og gjerne henge dem opp slik at de er lett tilgjengelige, legger Trollerud til.
Det er tillatt å oppbevare nok så store mengder gass til personlig bruk. 55 liter gass i boenhet, og i frittliggende bod, garasje, sjøhus kan man oppbevare 90 liter. Alt i alt en vesentlig mengde gass til bruk på grill, varmere, koketopper eller annet gassutstyr for hjem og fritid. Det er derfor viktig å kjenne til sikker oppbevaring og sørge for at utstyret er i orden.
Trygt
Salgssjef i AGA, Morten Roness er enig: - Selv om propan er trygt å bruke, må man alltid sørge for at utstyret holder god standard. Uansett hvor du bruker propan, er det viktig å følge propanvettreglene, påpeker Roness. – Dersom man behandler propanflaske og utstyr på riktig måte, kan man gå en fin påskeferie i møte, avslutter han.
Husk propanvettreglene:
1. Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret.
Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Spør forhandleren hvis du er i tvil om noe. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.
2. Sjekk for lekkasjer, spesielt slanger og koblinger.
Propanslangen skal være EN- eller SIS-merket. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje farge. Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Dette kan du gjøre med sterkt såpevann, eller bruke egne propanlekkasjesprayer som er å få kjøpt i faghandelen. Bøy/knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. Både AGA og Teknologisk Institutt as Norsk Gassenter anbefaler at det gjøres hvert 3. år.
3. Bruk kun CE-merket propanutstyr.
4. Ikke utsett flasken for kraftig varme.
Alle propanflaskene til AGA har en sikkerhetsventil. Denne slipper ut overtrykk som måtte oppstå ved unormal varmepåvirkning slik at beholderen ikke eksploderer. Stiger trykket inne i flasken til ca 25 bar vil ventilen åpne og slippe ut propangass inntil trykket/temperaturen synker igjen. Dette tilsvarer en temperatur på ca 65 grader.
5. Propanflasken skal alltid stå.
Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil da ikke avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan da eksplodere.
6. Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn.
Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.
7. Etter bruk, koble regulatoren fra flasken.
Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid anbefaler AGA at regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.
8. Ha alltid nok gass, eventuelt en reserveflaske.
Det er kjedelig å gå tom for gass når man er midt på sjøen eller på hytta. Sørg derfor for å alltid ha en liten reserveflaske sånn for sikkerhets skyld.
9. Du kan oppbevare inntil 22 kilo propan inne, og samme mengde i uthus, garasje eller liknende.
Fakta om propan:
Propan har et kokepunkt på – 42°C og er tyngre enn luft.
Eksplosjonsområde i luft er 2,1-9,5 vol %.
Energiinnhold 12,8 kWh per kilo.
Forholdsregler ved gasslukt eller registrert lekkasje:
Steng gasstilførselen (ved gassflasken)
Ta av regulatoren
Stopp bruk av alle tennkilder (sigaretter, åpen ild, elektrisk verktøy etc.)
Luft grundig ved å åpne vinduer og dører
Vurder evakuering av område (varmepåvirket flaske, avstand 300 meter)
(Kilde: AGA’s Kvalitetsledelsessystem og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)