Matvareprodusenter er alltid på utkikk etter måter å øke holdbarheten på. De ønsker å oppnå dette uten å endre matvarenes fysiske eller kjemiske egenskaper eller tilsette unaturlige ingredienser. Modifisert atmosfærepakking (MAP) er en ideell løsning. Denne naturlige metoden øker raskt i popularitet over hele verden. MAP kan være et supplement til tradisjonelle konserveringsmetoder hvor gassene bidrar til ytterligere kvalitetsforlengelse av produktet.
Vi har utviklet en rekke applikasjonsspesifikke pakkeløsninger under merkevarenavnet MAPAX®. Vår brede kunnskap skaper synergier innen matvitenskap, gassblandinger og pakking, og MAPAX® øker holdbarheten - på den naturlige måten.
Med MAPAX® kan du:
- øke salget ved å tilby friske og naturlig konserverte produkter
- øke holdbarheten uten bruk av kjemikalier eller frysing
- øke holdbarheten i distribusjonskjeden med flere dager, eller til og med uker
- bevare smak, tekstur og utseende
- øke produksjons- og distribusjonseffektiviteten ved å kutte kostnader
- øke distribusjonsområdet (markedet)
Suksess gjennom partnerskap
Vi samarbeider nært med matforskingsinstitutter i mange land, f.eks. SIK (Sverige), VTT (Finland) og Campden (Storbrittania). I tillegg har vi en rekke matvareprodusenter som kunder rundt om i verden. For å skape den beste atmosfæren for hver enkelt applikasjon, samarbeider vi også nært med leverandører av pakkematerialer og maskiner. Flere faktorer påvirker pakkeatmosfæren: matvarene og deres egenskaper, mikrobiologisk aktivitet, hygiene, forhåndspakking og temperatur. Permeabilitet og andre egenskaper ved pakkematerialene, gassvolum i pakken og gjenværende oksygennivå spiller også en viktig rolle.
Produkter som inneholder lite fett, men mye fuktighet, vil f.eks. kreve en MAP som hindrer vekst av mikroorganismer. For produkter med mye fett og lite fuktighet, er det viktig å beskytte mot oksidasjon.
Teknologien
Gassblandingene som benyttes innen MAPAX® pakking i modifisert atmosfære består normalt av vanlige atmosfæregasser som karbondioksid (CO2), nitrogen (N2) og oksygen (O2). Mikrobiologisk vekst kan også hindres ved hjelp av andre gasser som nitrogenoksid (N2O), argon (Ar) og hydrogen (H2). Disse gassene kan brukes individuelt eller blandes sammen til spesielle blandinger.
CO2 er for eksempel mest effektiv når det gjelder å hindre dannelsen av mikroorganismer (som mugg eller andre vanlige aerobe bakterier). Karbondioksid løser seg opp i matens væske- og fettfase og reduserer pH-verdien. Karbonioksid trenger også gjennom cellemembraner og forstyrrer cellenes permeabilitet og funksjon, noe som i sum gir produktet lengre holdbarhet. Som inertgass brukes nitrogen først og fremst for å hindre oksidasjon ved å erstatte oksygen i emballasjen. Som følge av dets lave oppløselighet i vann kan nitrogen også bidra til å hindre at pakken kollapser ved å opprettholde det indre volumet.
Selv om oksygennivået bør være så lavt som mulig i de fleste pakninger som inneholder matvarer, er kjøtt et unntak. Her bidrar oksygen til å bevare den oksygenerte formen for myoglobin som gir kjøttet dets røde farge. Oksygen gjør det også mulig for frukt og grønnsaker å puste.
Skreddersydde pakker
Vi leverer en rekke løsninger innen MAPAX® pakking i modifisert atmosfære beregnet på behovene i følgende industrier:
Vennligst klikk for å se en større versjon av illustrasjonen