Forebygging av hydrogensulfiddannelse
Hydrogensulfid har en ubehagelig lukt og er giftig selv i små mengder. Hydrogensulfid dannes når oksygen og nitrater blandes med vann, og de resterende sulfatene stadig reduseres. Dersom avløpsvann går gjennom lange, lukkede ledninger, vil mikrobene i vannet og de kjemiske reaksjonene ha nok tid til å konsumere alt oksygenet i vannet og skape gunstige forhold for dannelse av hydrogensulfid.
Forebygging av dannelsen av hydrogensulfid er det gunstigste alternativet. Ved å tilsette ren oksygen, holdes oksygeninnholdet i vannet på et nivå som hindrer ubehagelig lukt.
Økt effektivitet i aktivslamprosessen
Behandling av biologisk avfall forutsetter naturlige, mikrobiologiske forråtnelsesprosesser. I mange tilfeller skyldes forråtnelsen aerobe bakterier som trenger oksygen for å kunne spalte organisk avfall.
Tradisjonelt har tilførsel av oksygen i aerob biologisk forråtnelse blitt sikret ved å bruke overflatelufting, ulike typer av bunnlufting eller pustende membraner. Tilførsel av ren oksygen i stedet for luft (oksygeninnhold kun 21 %) øker oksygeninnholdet med 4,8 ganger. Det høye oksygeninnholdet i grensesnittet mellom gass og væske øker oksygenoppløsningen markant. Oksygen tilsettes ofte for å øke kapasiteten i anlegg som bryter ned avløpsvann og for å gjøre det enklere å ta unna ulike mengder som kan variere både fra sesong til sesong eller fra dag til dag.
Karbondioksid er en svak syre som, i motsetning til mineralsyrer, finnes naturlig i vann og kan derfor trygt brukes for å erstatte mineralsyrer ved nøytralisering av alkalisk avløpsvann. Mens bruk av sterke syrer kan føre til plutselige endringer i pH-verdi, vil nøytraliseringskurven være betraktelig mer jevn ved bruk av karbondioksid. Dette betyr at det er enklere å velge og justere pH-verdier. Bruk av karbondioksid øker også mellomlagringskapasiteten av avløpsvann.